Foto: z otevřených zdrojů
Pokud myslíte na zdravý první chod, okamžitě vás napadne zeleninová minestrone.
Když je zelenina v sezóně, je čas udělat si lahodnou polévku minestrone. Jedná se o univerzální recept. Lze obohatit jakoukoliv sezónní zeleninou, kterou máte nejraději. Použít můžete například zelené fazolky, špenát, mangold, brokolici a kapustu. Stručně řečeno, seznam je nekonečný. Recept byl sdílen na webu Giallo Zafferano.
Minestrone
Ingredience:
- mrkev – 80 g
- červená cibule – 80 g
- bílá cuketa – 150 g
- brambory – 330 g
- celer – 60 g
- rajčata – 350 g
- fazole – 200 g
- loupaná dýně – 250 g
- olivový olej – 50 g
- pórek – 150 g
- oloupaný květák – 300 g
- zelený hrášek – 200 g
- rozmarýn, bobkový list, sůl, pepř.
Příprava:
- Chcete-li vyrobit zeleninovou minestrone, začněte omytím a sušením zeleniny. Dále vezměte dýni a pomocí velkého nože s čepelí odstraňte vnější slupku. Odstraňte semínka a vnitřní nitě pomocí lžíce. Nakrájejte na kostky.
- Cuketu omyjeme a oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně jako mrkev a brambory. Pórek nakrájíme na plátky.
- Poté nakrájejte cibuli a nakrájejte rajčata, stejně jako celer.
- Svažte větvičky rozmarýnu a bobkové listy provázkem a vytvořte voňavou kytici.
- Nyní jsou všechny ingredience pro výrobu zeleninové minestrone připraveny. Do velkého hrnce s pokličkou nalijte olej. Přidejte mrkev, celer, cibuli a pórek a za častého míchání asi deset minut opékejte. Když je osmažená zelenina měkká, přidáme aromatický svazek.
- Přidáme také dýni, brambory, květák a fazole.
- Zeleninu zalijeme vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme 25-30 minut od varu. Po uplynutí této doby přidejte cuketu.
- Přidáme také hrášek a rajčata. Konzistenci upravíme přidáním vody a dochutíme solí a pepřem. Pokračujte ve vaření dalších 5-10 minut v závislosti na požadované konzistenci.
- Před podáváním odstraňte aromatický buket a přidejte trochu olivového oleje a čerstvě mletého pepře.