Foto: z otevřených zdrojů
Čerstvé a chutné: snadný recept na salát z řepy a tuňáka
Řepu lze jíst syrovou, pečenou i vařenou. A saláty s ním jsou výjimečně dobré. Nejlepší je vařit řepu tak, aby neztratila krásnou barvu a živiny v celku, se slupkou a částí stopky. A pak si můžete připravit lahodný salát s řepou, příjemnou alternativu k salátu Sleď pod kožich. Recept byl sdílen na webu la palmera rosa.
Červenou řepu stačí umýt, vložit do pánve, přidat vodu, přikrýt pánev a počkat, až změkne.
Poté řepu oloupeme, odřízneme stopku a skladujeme v těsně uzavřené nádobě. Důležitá surovina do salátů tak bude vždy po ruce.
Salát z červené řepy a tuňáka
Ingredience:
- 1 kilogram brambor;
- 400-500 g řepy;
- 4 vejce;
- 180 g červené cibule (jedna malá cibule);
- 1 plechovka 220 g tuňáka;
- 400 ml majonézy (domácí nebo z obchodu).
Na domácí majonézu:
- 1 vejce;
- 1 nebo 2 lžíce citronové šťávy nebo octa;
- 1 lžička soli;
- olivový nebo slunečnicový olej (podle potřeby).
Příprava:
- Veškerou řepu vložíme do pánve bez oloupání, zalijeme vodou, pánev přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud nezměkne, ale pruží.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtky, pokud jsou velmi velké, dáme je do kotlíku, zalijeme vodou, osolíme a dáme na oheň, dokud nezměknou, od 20 do 30 minut podle druhu. brambory.
- Vejce zvlášť vařte 10 až 15 minut ve vodě.
- Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji s brunoise (malé čtverečky) a dáme do mísy.
- Z tuňáka slijte olej, rozdrobte ho a přidejte do mísy.
- Když je řepa hotová, slijte vodu, zbavte slupky, odřízněte stonky a nakrájejte na malé čtverečky. Přidejte zbytek ingrediencí.
- Brambory scedíme, počkáme, až trochu vychladnou, rozmačkáme vidličkou, ale bez šťouchání, aby zbyly malé kousky brambor a vše promícháme.
- Přidejte majonézu podle chuti, dobře promíchejte a směs nalijte do servírovací misky. Navrch dejte trochu majonézové pomazánky, na čtvrtky nakrájená vejce natvrdo a nakrájenou řepu.
- Nechte v lednici alespoň 3-4 hodiny.
- Domácí majonéza: Do sklenice mixéru přidejte vejce, citronovou šťávu nebo ocet a sůl.
- Začneme šlehat, po troškách přidáváme olej, dokud nezačne nabírat objem a konzistenci.
- Když vidíme, že začíná houstnout, ochutnáme a případně dochutíme solí a octem.
- Pokud neseženete přírodní řepu, můžete použít i předvařenou a vakuově balenou.