Foto: z otevřených zdrojů
Některé produkty se stanou nepoužitelnými jako první
Vysoké teploty v létě způsobují, že se potraviny rychle kazí. Bakterie se v potravinách množí rychleji a snáze se tím otrávíte. Některé produkty se nejprve stanou nepoužitelnými. S jakými produkty byste měli být opatrnější, píše RBC-Ukraine.
Čerstvě vařené jídlo
V létě by se potraviny neměly uchovávat na sporáku po dlouhou dobu, aby se před vložením do chladničky počkaly, až úplně vychladnou. Je lepší ji rychleji zchladit (například v misce s vodou).
Potraviny můžete nechat při pokojové teplotě ne déle než dvě hodiny. Pak se v něm aktivně množí patogenní mikroorganismy.
Kvass
Tento oblíbený letní nápoj je velmi rychle kyselý fermentační produkt. Nemůžete ho nechat při pokojové teplotě, snad jen v lednici a ne na dlouhou dobu.
Majonézové saláty
V létě je lepší saláty dochutit olejem a jíst hned po uvaření. Majonéza pouze urychluje vývoj bakterií, jako je stafylokok.
Mléčné výrobky
Mléko, stejně jako kaše s mlékem, jsou také produkty podléhající zkáze. Mléko v horkém počasí mnohem rychleji kysne, takže je potřeba s ním opatrně.
Pokud si plánujete koupit mléko a víte, že ho hned tak nedáte do lednice, zvolte balení tetra pack.
Krémové dorty
Takové produkty jsou častou příčinou letní otravy jídlem. Zvláště pokud je krém založený na syrových vejcích nebo smetaně.
Sushi
Syrové ryby v létě mohou podkopat vaše zdraví. Takže sushi musíte jíst buď jen tepelně upravené, nebo se mu úplně vyhnout.
Při dodávání takových produktů je třeba věnovat zvláštní pozornost. Je lepší jíst sushi v podniku, než čekat, až dorazí již zkažené.
Všechny druhy kebabů
Maso a ryby vařené venku se rychle kazí. Je tedy potřeba je sníst co nejrychleji.
Navíc takové produkty přitahují hmyz, který přenáší nebezpečné bakterie a klade tam vajíčka.
Uzené, sušené a sušené ryby
Pokud taková ryba není vakuově balená, nemůže být skladována po dlouhou dobu.
Sušené a sušené ryby mohou obsahovat botulotoxiny, které mohou vést k botulismu. Toto onemocnění je velmi nebezpečné a dokonce smrtelné.
Vařená klobása
Trvanlivost vařené klobásy po vybalení není delší než 12 hodin. I když dodržíte teplotní, skladovací a vlhkostní podmínky, zůstává tato doba nezměněna.
Vejce
V horkém počasí byste měli být obzvláště opatrní při konzumaci vajec. Produkt rychle rozvíjí bakterie salmonely, které mohou způsobit těžkou otravu.