Foto: z otevřených zdrojů
Tento koláč osloví každého, kdo miluje spoustu náplně a jedinečnou chuť třešní.
Tento koláč se připravuje velmi snadno: těsto ze zakysané smetany je kombinováno s jemnou náplní a třešně dodávají kyselost a pikantnost. Příprava koláče trvá asi hodinu. A pokud si třešně zmrazíte, můžete se pochoutkou potěšit i v zimě, píše Focus.
Třešňový koláč
Ingredience:
- mouka – 320 g;
- zakysaná smetana – 100 g;
- máslo – 150 g;
- prášek do pečiva – 1 lžička;
- sůl.
Pro plnění:
- třešeň – 750 g;
- zakysaná smetana 20% – 200 g;
- jedno vejce;
- cukr – 200 g;
- mouka – 2 lžíce. l.;
- kukuřičný škrob – 1 polévková lžíce. l.
Příprava:
- Třešně roztřiďte, omyjte a odstraňte pecky. Umístěte na papírové ubrousky, aby ovoce zůstalo co nejsušší.
- Troubu předehřejte na 180°C. Máslo nakrájíme na kostičky, rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Poté ji metličkou smícháme se zakysanou smetanou.
- Mouku a sůl prosejeme přes jemné síto. Uhněteme na vláčné těsto. Umístěte jej do koláčové formy o průměru 24 cm a rukama jej rozprostřete po dně a po stranách a vytvořte malé strany.
- Pro naplnění rozšleháme vejce se zakysanou smetanou a cukrem. Přidejte mouku. Znovu prošlehejte. Na těsto ve formě položíme třešně a posypeme kukuřičným škrobem. Vlijte směs vajec a zakysané smetany.
- Třešňový koláč se zakysanou smetanou pečeme asi 40 minut. Poté nechte na pánvi zcela vychladnout. A pak dejte na hodinu do lednice, aby byla náplň ještě chutnější.
- Místo třešní si můžete vzít meruňky, švestky a černý rybíz. Zkuste experimentovat.
|