Foto: z otevřených zdrojů
Toto je oblíbené občerstvení v Gruzii. A jeho příprava je velmi snadná
Tradiční gruzínské jídlo, které se skládá z lilkových závitků s vlašskými ořechy, se nazývá nigvziani badrijani. Po dlouhou dobu měl lilek kontroverzní pověst, protože rostlina byla považována za jedovatou. Ve středomořských zemích a v Evropě se pokrmy z lilku začaly připravovat v 19. století. V gruzínské kuchyni jsou lilky uzpůsobeny pro přípravu postních pokrmů. Recept byl sdílen na webu Nur.
Lilek závitky
Ingredience:
- česnek – 3 stroužky;
- kopr – 10 g;
- rostlinný olej podle chuti;
- vlašské ořechy – 150 g;
- dva lilky;
- sůl, voda, koriandr, chmel suneli – 1 lžička.
Příprava:
- Připravte si lilek: nakrájejte na plátky o tloušťce 5–7 mm. Plech vyložte pečícím papírem. Namažte rostlinným olejem. Položte nakrájené lilky a také namažte rostlinným olejem.
- Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 15–20 minut.
- A připravte náplň. Do mísy mixéru vložte vlašské ořechy, koriandr, kopr, koření (koriandr a suneli chmel), oloupané stroužky česneku. Přidejte trochu vody a soli a rozmixujte mixérem.
- Hmota by měla být homogenní, ale ne pyré.
- Vytvarujte válečky obalením náplně v upečeném lilku a položte na talíř.
|