Foto: Z open source
Čajový koláč je neobvyklý, ale velmi snadný dezert na přípravu.
Čajový dort je velmi neobvyklý a snadno připravitelný dezert z běžného černého čaje. Obvykle se jako náplň do takových koláčů používá džem nebo ořechy. Tento typ pečení je velmi užitečný, když vám v kuchyni kromě mouky, čaje a zbytků marmelády nezbylo nic, ale přesto chcete něco sladkého.
Připravili jsme dva recepty na čajové pečivo, jeden s vejci a jeden s libovým masem. Oba recepty jsou výborné, ale použitím vajec je dezert ještě nadýchanější.
Čajový koláč s marmeládou a vejci
materiál:
- Mouka – 300 g.
- Silný černý čaj – 200 g.
- Džem – 170 g.
- Cukr – 180 g.
- Velké vejce – 1 kus.
- Slunečnicový olej – 2 polévkové lžíce
- Jedlá soda nebo prášek do pečiva – 1 lžička.
Příprava:
- Na koláč si můžete vybrat jakýkoli džem – v každém případě bude dezert vynikající. Upozorňujeme však, že použití džemu z bobulí může změnit barvu těsta na šedou. Pokud je váš džem velmi sladký, můžete použít méně cukru.
- Uvařte 200 g silného černého čaje. V misce smíchejte cukr a vejce a míchejte, dokud nebude nadýchaná. Čím lépe jsou vejce rozšlehaná, tím bude koláč nadýchanější. Horký čaj za stálého míchání vlijte do rozšlehaných vajec. Vejce je nutné promíchat, aby se nesrazila.
- Zalijte slunečnicovým olejem a džemem a míchejte do hladka. Poté přidejte prosátou mouku a těsto vymíchejte do hladka. Pokud džem obsahuje bobule nebo citron nebo prášek do pečiva, na závěr do těsta nasypte sodu.
- Zapékací mísu vymažeme olejem a nalijeme do ní těsto. Koláč pečte při 180 stupních 40 minut. Propečenost zkontrolujte párátkem. Pokud je vršek koláče dozlatova hnědý a náplň syrová, přikryjte ho alobalem.
|