Site icon Zabraňme devastaci jedinečné přírody Vřesové studánky

Šťavnatý zeleninový guláš: jak udělat lahodné jídlo

Foto: Z open source

Můžete udělat guláš pouze ze zeleniny, nebo do něj přidat maso či houby.

Zeleninový guláš je poměrně oblíbené jídlo. Existuje dobrý důvod, proč je lahodný, zdravý a jeho příprava nevyžaduje žádné speciální kulinářské dovednosti.

Tento pokrm se připravuje ze zeleniny, jako jsou brambory, cuketa, rajčata, dýně, fazole a řepa. V kombinaci s aromatickými bylinkami a kořením vytvoří skvělou přílohu nebo samostatný postní pokrm.

bramborový a lilkový zeleninový guláš

materiál:

Příprava:

  1. Brambory, mrkev, cibuli a česnek oloupeme. Papriky rozpůlíme, zbavíme stopek a semínek a fazole nakrájíme na malé kousky.
  2. Cibuli nakrájíme na středně velké kostičky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, papriku nakrájíme na velké kostky.
  3. Dušené maso se doporučuje vařit v hrnci se silným dnem a okraji. Zahřejte rostlinný olej a smažte cibuli a mrkev na vysokém ohni za stálého míchání.
  4. Po 1-2 minutách přidejte papriky. Zeleninu vařte za stálého míchání ještě asi 1 minutu.
  5. Rajčata nakrájejte na velké kostky (pokud chcete, můžete rajčata odstranit slupkou). Přidejte 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku nebo rajčatového protlaku a špetku cukru. Osolíme a vše dobře promícháme. Vařte na středním plameni asi 5 minut.
  6. Mezitím si připravte lilek. Modré nakrájené na velké kostky vsypeme do osolené vody a necháme chvíli nasáknout. Lilek sceďte a rukama ho jemně vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
  7. Přidejte lilek a fazole do hrnce. Přidáme brambory nakrájené na malé kostičky, vše promícháme, případně dosolíme. Hrnec přikryjte, snižte plamen a zeleninu vařte, dokud nejsou brambory hotové (asi 15–20 minut). Čas od času otevřete víko a jemně promíchejte. Pokud ze zeleniny není dostatek vlhkosti, možná budete muset přidat trochu vroucí vody.
  8. Pokrm posypeme nadrobno nasekanými bylinkami a česnekem, buď přes lis nebo nasekáme ručně. Dobře promícháme, hrnec přikryjeme, guláš stáhneme z plotny a necháme alespoň 5 minut odstát.
  9. Hotové jídlo posypte novým kořením nebo pálivým chilli práškem.
Exit mobile version