Foto: z otevřených zdrojů
Mimosový dort byl velmi populární v 80. letech minulého století. A nyní je opět v módě.
Mimosový dort byl vynalezen téměř před čtyřiceti lety. Zdobená kostkami sušenek připomínala kytici mimózy: její jasně žluté květy. Jedná se také o velmi chutný dezert s pudinkem a šlehačkou. Recept byl sdílen na webu Сucchiaio.
Recept na dort Mimosa je velmi jednoduchý a lze jej snadno úspěšně připravit doma.
Mimosový dort
Ingredience:
Na dort:
- 2 připravené sušenky o průměru 18 cm připravte podle tohoto receptu.
Na krém:
- 400 g mléka;
- 100 g smetany;
- 1 citron;
- 100 g cukru;
- 20 g rýžového škrobu;
- 20 g kukuřičného škrobu;
- 100 g vaječného žloutku.
Na ozdobu:
- 200 g vody;
- 200 g cukru;
- 1 malá sklenice rumu (nebo jiného likéru podle chuti).
Příprava:
- Při přípravě dortu Mimosa začněte se základem ze dvou sušenek o průměru 18 cm. Jednu sušenku nakrájejte nejprve na proužky a poté na velmi malé kostičky. Druhý piškot rozdělíme na 3 vrstvy.
- Zatímco se připravuje piškot, připravte si krém. V hrnci vařečkou smícháme žloutky a cukr. Postupně za stálého míchání přidávejte rýžový škrob a kukuřičný škrob, dokud není směs hladká. Za stálého míchání přilijte trochu vroucího mléka, do kterého jste vložili citronovou kůru (kterou bude nutné odstranit). Umístěte na oheň, pokračujte v míchání a vařte 3–4 minuty, nebo dokud krém nepokryje lžíci. Smetanu ihned nalijeme do studené mísy.
- Navlhčete každou vrstvu houby alkoholovým sirupem vyrobeným rozpuštěním vody a cukru v hrnci na mírném ohni. Jakmile voda a cukrový sirup vychladnou, přidejte rum nebo jiný likér podle vašeho výběru.
- Krém natřeme na první dortovou vrstvu, přikryjeme druhou dortovou vrstvou, potřeme ještě krémem a položíme poslední dortovou vrstvu.
- Celý dort potřeme šlehačkou i po okrajích a přikryjeme na kostičky nakrájeným piškotem. Navlhčete kostky sušenek vodou z rozprašovače. Ozdobte mimózový dort podle svých představ čerstvým ovocem nebo spirálami z bílé čokolády.
|