Foto: z otevřených zdrojů
Tato letní polévka v horku dokonale osvěží. A jeho příprava je velmi snadná.
Letní okroshka na kefíru z vařené a čerstvé zeleniny s přídavkem bylinek a vařeného masa (nebo bez masa) se ukazuje jako velmi osvěžující díky textuře a příjemné kyselosti kefíru. V případě potřeby lze kefír nahradit přírodním jogurtem bez přísad – můžete jej pít, nebo můžete použít hustý jogurt pro větší hustotu. Okroshku můžete také doplnit ayranem, píše Focus.
Okroshka s kefírem a minerální vodou
Ingredience:
- tři vejce;
- vařená klobása – 200 g;
- šunka – 200 g;
- brambory – 400 g;
- zelená cibule – 50 g;
- okurky – 300 g;
- kopr – 150 g;
- kefír – 1 l;
- zakysaná smetana – 500 g;
- perlivá minerální voda – 1 l;
- sůl – podle chuti.
Příprava:
- Brambory uvařte ve slupce. Vejce uvaříme natvrdo a vychladíme. Brambory a vejce oloupejte. Brambory nakrájíme na kostičky, stejně jako vejce. Klobásu a šunku nakrájíme na kostičky a ředkvičky na nudličky.
- Okurky nakrájíme na kostičky. Zeleninu nakrájejte nadrobno. Smíchejte všechny ingredience v míse. V džbánu smíchejte minerální vodu, kefír a zakysanou smetanu. A tímto dresinkem přelijte okroshku. Okroshku podávejte vychlazenou.
- Pokud suché ingredience a složky dresinku nesmícháte, lze je skladovat v lednici až 2 dny.
|